• Balatonszárszói József Attila Általános Iskola

 • Tisztelt Szülő/Gondviselő!

   

  Közeledik az iskolakezdés, amelyet ezúttal is a koronavírus-járvány közepette kell terveznünk, hiszen a vírus még itt van és nem kizárt egy negyedik hullám sem.

  Magyarország sikeresen legyőzte a harmadik hullámot, a többi európai országot megelőzve elérte a lakosság - és köztük a pedagógusok - magas átoltottságát, sőt júniusban az elsők között tette lehetővé a 12 éven felüli tanulók számára is a védőoltást. Ennek köszönhetően már jóval biztonságosabb a mostani iskolakezdés. A 12-17 év közötti korcsoport átoltottsága már igen magas, közel 200 ezren jelentkeztek oltásra és több mint 80%-uk fel is vette azt. Az internetes regisztráció és az időpontfoglaló továbbra is folyamatosan nyitva áll a diákok oltására. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a tanulók beoltásának.

  Mindemellett a kormány úgy döntött, hogy a tanévkezdésre az iskolákban azon tanulók számára is megszervezi az oltás lehetőségét, akiknek az elmúlt hetekben bármilyen okból nem volt alkalmuk az internetes regisztrációra és az oltásra.

  Az oltási napok: 2021. augusztus 30-31-én, valamint szeptember 2-3.

  Az oltási akció megszervezésével kapcsolatos feladatokról az alábbiakban tájékoztatom.

   

  Szülői igény felmérése 2021. augusztus 25-ig, illetve az iskolák egyéb az oltási kampánnyal kapcsolatos feladatai

  Az iskola feladata, hogy 2021. augusztus 23. és 25. között - a helyben használt kommunikációs csatornákon keresztül - felmérjék valamennyi 12 évet betöltött tanulójuk körében az igényeket, és nyilatkoztassák a szülőket, gondviselőket, illetve a nagykorú tanulókat, hogy igénylik-e a vakcinát.

  Kérjük, hogy azon szülők, nagykorú tanulók is nyilatkozzanak a megfelelő dokumentum kitöltésével, akik bármilyen okból nem kérik az oltást.

  A szülők visszajelzése alapján az iskola összesíti az oltásra jelentkező 12 év feletti diákok létszámát és azt legkésőbb 2021. augusztus 26-án 12 óráig elektronikus úton megküldi a területileg illetékes járási (kerületi) hivatal részére.

  Természetesen azzal tisztában vagyunk, hogy az oltást felvevők száma az oltás időpontjáig még változhat, az oltási helyszínek minél pontosabb és racionálisabb tervezése érdekében azonban szükség van az egyes feladatellátási helyeken várható létszámra.

  Fontos, hogy a kitöltött jelentkezési lapokat az intézmény számára a tanulóknak (gondviselőknek) vissza kell küldeniük 2021. augusztus 25. napjáig e-mailben (ebből állapítható meg az igénylők száma), illetve ugyanezt a papír alapú aláírt jelentkezési lapot, illetve a hozzájáruló nyilatkozatot az oltást igénylő tanulók magukkal szükséges, hogy hozzák az oltási helyszínekre.

  Abban az esetben, ha az oltást nem kérik, vagy már korábban jelen oltási kampányon kívül megkapták, akkor hozzájáruló nyilatkozatot nem kell kitölteni, a jelentkezési lapokat pedig az intézmények a tanuló személyi anyagának részeként szükséges, hogy tárolják.

  Abban az esetben, ha az oltás lehetőségével élni kívánnak, akkor

  a)     kiskorú tanulók esetében a szülő/gondviselő által kitöltött jelentkezési lapot az oltás helyszínén az oltást végző személyzet számára szükséges átadni, akik a dokumentumot a járási\kerületi hivatal részére átadják. Az intézmények a tanuló személyi anyagának részeként ebben az esetben a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot tárolják.

  b)     nagykorú tanulók esetében a tanuló által kitöltött jelentkezési lapot az oltás helyszínén az oltást végző személyzet számára szükséges átadni, akik a dokumentumot a járási\kerületi hivatal részére átadják. Az intézmények a tanuló személyi anyagának részeként ebben az esetben a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot tárolják.

  Az oltások tényét az oltóponton dolgozók természetesen rögzítik az EESZT rendszerben.

   

  Az oltás helyszíne, menete

  Arra törekszünk, hogy az oltás valamennyi feladatellátási helyen elérhető legyen, ott ahol a gyermek tanul. Amennyiben azonban egy feladat-ellátási helyen a megadott előzetes igények alapján alacsony a jelentkezők száma, és így nem szervezhető meg úgy az oltás, hogy az oltóanyag hatékony felhasználása biztosítható legyen, akkor az érintett helyszín helyett másik, közeli iskolában kerül kijelölésre oltópont, és az oltást igénylő tanulók ezen a helyszínen kaphatják meg a vakcinát.

  Amint az oltás helyszíne és ütemezése a járási (kerületi) hivatallal meghatározásra kerül, arról haladéktalanul tájékoztatni fogjuk az oltást igénylő tanulókat és szüleiket, gondviselőiket a helyben szokásos módon!

   

   

  Az oltás időpontja

  A tervek szerint 2 alkalommal biztosítjuk az oltás felvételének lehetőségét az iskolákban:

  augusztus 30-31. napja közül az egyik napon, előre meghatározott időszakban,

  szeptember 2-3. napja közül az egyik napon, előre meghatározott időszakban.

  Az oltást az iskolaorvos fogja végezni, ahol az iskolaorvos nem vonható be az oltási feladatba, ott az oltást végző szakszemélyzetet a kormányhivatalok fogják megszervezni és biztosítani.

  Vakcina és iskolai tárolása

  Az oltásra Pfizer-vakcinát használunk.

  Az oltóanyag helyszínre szállításáról az intézményi felmérés alapján gondoskodnak a járási hivatalok. Fontos, hogy a vakcinákat az oltásig hűtőszekrényben, 2-8 fok közötti hőmérsékleten kell tárolni, biztosítva, hogy a hűtőszekrény megfelelően működjön és illetéktelen személy ne férjen hozzá.

   

  Második oltás

  A 2. oltások beadására a Pfizer-vakcina alkalmazási előiratának megfelelően az első oltástól számított 3 hét múlva, vagyis a 2021. szeptember 20-i héten kerül sor, ugyan azokon a helyszíneken, amelyeken az első oltás beadásra került. Ennek pontos ütemezését szintén a járási hivatalokkal tudják egyeztetni.

  Bízom benne, hogy közösen összefogva sikerül zökkenőmentesen lebonyolítani a diákok oltási akcióját, és a még beoltatlan tanulók minél nagyobb arányban vesznek majd részt benne.

  Kérem, járuljanak hozzá az oltási akció sikeréhez, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a tanulók minél nagyobb átoltottságának köszönhetően az oktatást minél biztonságosabb körülmények között szervezhessük meg.

  Segítségét és együttműködését előre is köszönöm!

   

   

  Budapest, 2021. augusztus

  Üdvözlettel: Prof. Dr. Kásler Miklós

 • Jelentkezési lap Covid-19 elleni védőoltás igénybevételéhez

  Letöltés

 • Hozzájáruló nyilatkozat 12 éV feletti személyek részére ISKOLAI OLTÁSI KAMPÁNY KERETÉBEN VALÓ

  COVID-19 Fertőzés elleni vakcina beadásához

  Letöltés

 • Tájékoztató a szülőknek és tanulóknak

  Letöltés