• Balatonszárszói József Attila Általános Iskola

 • Tisztelt Szülő/Gondviselő!

   

  2021. május 26-án kerül sor az Országos kompetenciamérésre a 6. és 8. évfolyamokon.

  Ezen évfolyamok tanulói számára valamennyi óra elmarad. A mérés napja tanítási napnak minősül, melyet az érintett tanulók a mérésben való részvétellel teljesítenek.

  A mérés folyamán minden diáknak egyszerre lesz szüksége számológépre, vonalzóra és kék tollra. Ezért kérem, hogy minden tanulónak legyen gondja a saját eszközeire. Mobiltelefon és tablet a felmérés ideje alatt nem használható még számológép helyett sem.

  A mérés reggelén a tanulók saját nevükre szóló mérési azonosítóval ellátott kártyát kapnak. Ennek a segítségével tudják megtekinteni a tanuló mérésben elért eredményéről készülő egyéni jelentést 2022. február 28-tól a https://www.kir.hu/okmfit valamint a http://www.szarszosuli.hu/orszagos-meresek/ weboldalakon. A személyes adatok védelme érdekében a tanulóhoz tartozó személyes kódot kérem kezeljék körültekintően.

  A mérési rendszer fontos eleme a tanulói kérdőív. A pedagógiában többszörösen bizonyított tudományos tény, hogy a tanulók teljesítménye szoros összefüggésben áll családjuk szociális, kulturális és gazdasági helyzetével. Éppen ezért a különböző tanulói összetételű iskolák pedagógiai teljesítményét pusztán a mért teljesítményátlagok nem tükrözik megfelelően. A tanulói kérdőív célja, hogy országosan és iskolai szinten egyaránt elemezni lehessen a tanulók szociokulturális hátterének és mért teljesítményének összefüggését. A tanulói kérdőívek adataiból képzett, a tanulóközösség szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével összehasonlíthatóvá válik az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák teljesítménye. Így pl. azon iskolák rendkívül értékes pedagógiai munkája is megmutatkozhat, amelyek nem a legjobb körülmények között élő, legtehetségesebb tanulókkal foglalkoznak. A kérdőívek kitöltése a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos, ám a tanulók és szüleik számára önkéntes! Fontos, hogy a kérdőívet a tanulók a szülőkkel közösen töltsék ki. Ennek érdekében a mérési azonosítót tartalmazó címkével ellátott tanulói kérdőívek már a mérés napja előtt kiosztásra kerülnek. A tanulói kérdőív kérdéseire adott válaszokat az érintettek hozzájárulása nélkül az iskola nem ismerheti meg, azokat nem kezelheti! Ha a kitöltött kérdőív zárt borítékban érkezik vissza, az iskolának azt bontatlanul kell a visszaküldendő anyagokat tartalmazó csomagban elhelyezni. Ha a kérdőív nyitott borítékban vagy akár boríték nélkül érkezik, az iskola akkor sem ismerheti meg azok tartalmát, olvasatlanul kell a visszaküldendő anyagokat tartalmazó csomagban elhelyezni azokat. Az adatok feldolgozása során az Oktatási Hivatal csak a tanulók mérési azonosítóját ismeri, személyes adataikat nem. A tanulói kérdőívben közölt adatok az egyéni elemzésekben sem jelennek meg. Anyagi és környezetvédelmi megfontolásokból a 2021-es Országos kompetenciamérésben a 2020-ra készült, előre kinyomtatott kérdőíveket használjuk. Mivel a 2020-as mérésre tervezett tesztanyagok már 2020-ban kinyomtatásra kerültek, a kérdőív borítóján az „Országos kompetenciamérés 2020” cím szerepel. A kérdőívben feltett kérdéseket nem befolyásolja a borítón szereplő dátum.

  A tanulói kérdőívet legkésőbb a mérés másnapján (2021. május 27. csütörtök) az iskolába visszajuttatni szíveskedjenek.

   

   

  Tisztelettel és köszönettel:

  Dankházi Bence

  intézményvezető-helyettes, mérési koordinátor

  Balatonszárszó, 2021. 05. 21.