• Balatonszárszói József Attila Általános Iskola

 • Diófa ültetése 2019. 03. 14.

 • Amennyiben nem nyitja meg okos készüléke interneten keresztül a QR-kódot, kérem töltse le a dokumentumot, s felnagyítva próbálja újra megnyitni azokat. 

 •  

   

  Oxyfa

   

  Ország:

  Növények (Plantae)

  Csoport:

  Zárvatermők (Angiosperms)

  Rend:

  Ajakosvirágúak (Lamiales)

  Család:

  Paulowniaceae

  Nemzetség:

  Paulownia

  Faj:

  Paulownia Clon in Vitro 112

   

  Elnevezése

  Ázsiából származó császárfa különböző fajtáiból spanyol kutatók által laboratóriumban előállított mesterséges fafaj. Az „in vitro” latin kifejezés jelentése „az üvegben”. 112 a fajta számát jelöli, ami a Paulowniaceae család Paulownia Elongata és Fortunei fajainak keresztezéséből született.

  2011-ben bejegyezte az Európai Unió Közösségi Növényfajta-hivatala (CPVO), mely során nemzetközileg elismert minőségi bizonyítványt kapott.

   

  Jellemzői

  Gyors növekedésű, lombhullató fa. Az ültetést követő hatodik évben elérheti a 16 méteres magasságot és a 35 cm-es törzsátmérőt. A gyors növekedéshez nagy mennyiségű szén-dioxidra van szüksége. Fotoszintézis során a napfény segítségével a szenet beépíti saját testébe, s oxigént bocsát a légkörbe. Főgyökér rendszere van, amely akár 9 méter mélyre is elér. A talaj mélyéről veszi fel a tápanyagot, így más növények is megélnek mellette.
  Tuskóról újra sarjad, az első kivágást követően még 4-5 alkalommal újra nő. Nagyméretű, 25-45 cm széles levelei vannak, a lombkoronája könnyen meghaladhatja a 10 méter átmérőt. Évente egyszer virágzik, gyümölcse tojás alakú, mintegy 3–5 cm-es. Rovarok és hernyók nem kedvelik. Stabilizálja a homokos, löszös talajokat, és a földcsuszamlásra hajlamos területeket.
  Strapabíró növény, jól tűri a szélsőséges időjárást (-25 °C és 45 °C között is megél), kevésbé jó adottságokkal rendelkező talajokban is jól érzi magát. A talaj kémhatására csak kis mértékben érzékeny, a tolerált pH-tartomány 5,5–8,7, normál csapadékigénye van, 800 mm/év.

   

  Hasznosítása

  Törzsét puhafa fűrészáruként lehet hasznosítani. Ágaiból, leveleiből, virágából és terméséből biomasszát lehet előállítani. Levele jól felhasználható takarmányozásra (magas a protein- és nitrogéntartalma). Tarvágás után többször újranő. (A második növekedési periódustól gyorsabban nő, így már 4 év után újra vágható.) Faanyaga a bútoriparban használható. Az értékesítésre nem szánt faanyaga, az ágai alkalmasak fűtésre. Fűtőértéke magas.

   

  Ültetve 2016. tavaszán. 

 • További kellemes böngészést kíván az intézmény vezetése.

 • Támogassa iskolánk alapítványát személyi jövedelemadója 1 %-ával!

  Balatonszárszói Iskoláért Alapítvány Balatonszárszó, Vörösmarty utca 6. adószámunk: 18765395-1-14 számlaszámunk: 50800300-15375737 Köszönjük!

  Kérdésem van